Én, a bankár...

Én, a bankár...

Tóth János kifosztása

2018. január 07. - bankvezér


Mielőtt tovább olvasnád, nézd meg a mellékelt rövid videót! 
Hová lett Tóth János pénze? Egyáltalán nem biztos, hogy a pénzügyi piac nyelte el.
A kulcskérdés az, vajon miért nem jelzett  Tóth Jánosnak, a  pénzét kezelő biztosító? 
Mert azzal, hogy nem jelzett, a saját szakértelmét nullázta le, de akár  hanyag kezeléssel  (ami bűncselekmény)  is vádolható.
Szerintem az történt, hogy a  biztosító még a részvények árcsökkenése elején észlelte a bajt, és Tóth János pénzét önhatalmúan kivonta az áresésnek induló alapból, de a könyvelésben  ezt nem  tüntette fel.
A könyvelés szerint Tóth János pénze továbbra is az alapban várta, hogy egyre kisebb legyen.
De a   pénz nagy része valójában  megmaradt a biztosítónál.
Amikor Tóth János maga jelentkezett, hogy kivegye a pénzét, a biztosító könyvelésében akkor véglegesítődött  a vesztessége.

Ha Tóth János reklamál, akkor megmutatják neki a részvényalap grafikonját, a nagy áreséssel.
A   grafikon valós lehet, és így Tóth János egyedül csak azért hibáztathatja a biztosítót, hogy nem szólt neki időben.
Ha Tóth János ezért pereli a biztosítót, akkor a magyar bírósági gyakorlat szerint a bíróság a biztosító javára dönt. A biztosító vezetősége megnyugodhat, sikerült ellopni Tóth János pénzét. 

Ha most azt gondoljátok, hogy amit leírtam nem történhet meg, akkor hadd  emlékeztesselek benneteket például a még folyamatban lévő  Quaestor-ügyre.
Abban az ügyben a tények szerint éveken keresztül kettős könyvelést folytattak, ezért talált mindig mindent rendben a könyvvizsgáló.
A valóságban azonban már régen nem volt meg az ügyfelek pénze. 

Hát így tegyétek be bárhová a pénzeteket! 

Update:  Egy kifosztott ügyfél sok tépelődés után a következő bölcsességet izzadta ki : "Csak olyannak add oda a pénzedet, akit meg tudsz verni!"

Én ehhez annyit teszek hozzá, hogy  ez akkor is alapvető szempont, ha kölcsönt kérsz valakitől. Mert ha nem tudod megverni, többet követelhet tőled, mint amiben megállapodtatok.  (Lásd, a deviza nyilvántartású kölcsönök esetét!) 


A bejegyzés trackback címe:

https://hirszerzos-bankar.blog.hu/api/trackback/id/tr1613506555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

graphite 2018.01.07. 16:18:56

A bíróságok közreműködése nélkül a "devizahitel" rablás sem működött volna.

klee 2018.01.08. 07:05:40

Üdv.
Emlékszem, hogy jópár éve- még talán Juszt egy műsorában- volt egy banki ügyfél, akire a pénzügyi tanácsadója a bankban Lehman Brothers kötvényt sózott rá, mint biztonságos befektetést. Aztán persze a termék értéke nullázódott, a piaca meg úgymond"kiszáradt".
Véleményem szerint a legtöbb pénzügyi tanácsadóban nem lehet megbízni.
Idestova 13 éve én magam is biztosítási ügyintéző-ügynök- voltam, de aztán hamar abba is hagytam, mert tisztességes biztosításokkal: lakásbiztosítás, utasbiztosítás, autó kötelező bizt.. nem lehetett keresni, kicsi jutalék volt. A befektetési életbiztosítások emberekre tukmálásához pedig nem volt kedvem, illetve gyomrom. Pénzt azokkal lehetett keresni, igaz az ügynök 2-3 évet futotta a visszaírás kockázatát, mert ha az ügyfél nem fizetett, akkor visszavette a biztosító a jutalékot.
Nehéz a bankokban is olyan terméket találni, ami win-win szituáció, marad az emberek számára a pénzügyi önművelődés.

bankvezér 2018.01.08. 09:18:56

@klee: Egy olyan trükkös lopási formát vázoltam fel a posztban, amire az emberek nem is gondolnak.
Ugyanis ekkora aljasságot egyszerűen nem képesek feltételezni azokról, akikre rábízzák a pénzüket.
Pedig amit leírtam, általános gyakorlat volt és szerintem most is az.

egy becsapott adós 2018.01.08. 21:51:12

@bankvezér: ha parhuzam van a devizaalapu hitel es ekozott, akkor az intervencios sav eltorlese elott "eltuntettek" a penzeket (a MNB-n keresztul a hirtelen keletkezett arfolyamnyeresegbol ?), majd fizettettek az ugyfelekkel, ameddig tudtak , a forintositassal pedig legalizaltak a lopast? Szamszakilag tenyleg ugy nez ki (nalam biztosan a 2008-ban felvett hitelemnel), hogy nem csak ujrakezdtek a hiteluk fizeteset az adosok, de mindezt ugy, hogy a forintositasig befizetett torlesztesek (ami amugy ertekben a felvett hitel es jarulekainak tulnyomo reszet kitette azelszallt arfolyam miatt, magyarul a hitel kozel jart a teljesitetthez, ha a normal uzletmenetbe helyezzuk a befizeteseket) eltuntek a forintositasnal, es meg "ajandekkent" az eredetileg felvett osszeg tobbszorose az "indulo" toketartozas a forintositastol szamolva. Szoval a forintositassal kaptunk egy "uj" forinthitelt forintkamatokkal olyan ertekben, mintha eredetileg is forint hitelt kaptunk volna, forintkamatokkal. Persze erre senki nem volt "megfelelo" ados a hitelfelvetelkor (csak a devizaalapura voltunk megfeleloek), de Kormanyunk utolag alkalmasnak talalt ra minket megis...
Kettos konyveles...a deviza alapu konyvelest a szerzodessel felvallaltattak az ugyfelekkel kotelezoen, sajat kereskent feltuntetve a szerzodesekben. A "kotelezo" forint alapu konyvelest tobben feszegettek mar (hogy ennek is meg kene lenni a kolcsonok eseten szabaly szerint), azt meg nem olvastam, hogy valakinek is kiadta volna a Bankja, mert ez allitolag nincs. De ha megis van (mert kettos konyvelest emlitettunk), akkor abban jok a szamok, viszont az adosok nem aszerint kenytelenek torleszteni, hanem nekik csak a deviza alapu konyvelest mutogattak es mutogatjak most is . Konyvvizsgalatkor a forint alapu alapjan mindet rendben talaltak a forintositas elott, forintositas utan pedig mar csak egyfajta konyveles letezik. Mondjuk szerintem meg mindig nem teljesen ok, ez meg igy is egy kreativ magyar kolcson, de ere futotta...

egy becsapott adós 2018.01.08. 22:21:00

@graphite: ez nem a Birosagokon mulik. Ugy alakult, hogy penzt kellett teremteni, mert elfogyott a kasszabol...es ekkor a magyar penzugyi szakemberek hirtelen nem tudtak helyesen szamolni/gondolkodni, csak megalmodtak a deviza alapu hitelt, a felugyeleti szervek sem mukodtek a hataskoruk szerint, a torvenyhozok pedig nem ismertek a magyar jogot es ezzel tamogattak utolag a csalast, es mindehhez a MNB es az Allam asszisztalt, hisz naluk, rajtuk keresztul folyt el a penz. Nem is tamogatnak semmilyen torekvest, hogy a helyere keruljenek az ugyben a dolgok. Hisz maguk ellen dontenenek. A Birosagok csak eszkozei ennek, hisz a biroknak is van csaladjuk es netan meg hiteluk is...zsarolhatoak.
Az adosok probalkoznak lehetosegeik szerint....viszont meg nem lattam, hogy a Jogaszok osszefogtak volna, azok a jogi kepviselok, akiket kiherelnek a Birosagokon (rajtuk keresztul nyirjak ki az adosokat ). Szerintem nekik kene tenni, hogy a mai helyzet megvaltozzon. Es ami meg fontos, itt a szamokkal, akonyvelessel ment a trukkozes. Ehhez vannak penzugyi szakemberek, ezekkel is egyutt kene mukodni a jogaszoknak. Ehelyett azt bogarasszak a szerzodesekben, hol hagytak ki vagy irtak el egy betut...ez tulzas amugy, de nem tul sok perben van beidezve penzugyi szakember, aki ra tudna vilagitani az egyertelmu csalasra, a Birosag meg itel a keresetben leirt dolgok szerint, ahol az igazan fontos kerdesek nem szerepelnek. Es igy helyesnek/javithatonak talaljak ezeket a "szornyszulott' szerzodeseket.
Es lehet, hogy Onzetlenul kene mindezt tenni a jogi kepviseloknek, aminek kesobb erik csak be a gyumolcse...Gyakorlatilag jo par evig etettek mar oket az adosok ahhoz, hogy most megelolegezve kapjanak segitseget. Es mar csak a hivatastudat miatt is. Szerintem.

bankvezér 2018.01.11. 15:53:26

@egy becsapott adós:
Annyi párhuzam van a poszt témája és a devizanyilvántartású forintkölcsönök ügye között, hogy a bankok mérlegen kívülre vitték a kölcsönnel kapcsolatos könyvelés egy részét, tehát ez is valahol kettős könyvelés. Ez ellen nem lépett fel az akkori PSZÁF, arra hivatkozva, hogy a törvény nem ad rá lehetőséget.
Már itt tetten érhető a bank és az állam összefonódása a csalás elkövetésében.
További párhuzam, a poszt és a devizakölcsönök ügye között, hogy a kölcsönök esetében is a pénzügyi piacot okolták az adósok kifosztásáért, azaz a törlesztő részletek 2-3 -szoros mértékű növekedéséért.

klee 2018.02.08. 04:50:18

www.opcioguru.com/opcio/blog/1265-95-ot-buktam-tanulhatsz-belole
Érdemes elolvasni a cikket, bár csak félig illik ide. Félig kifosztás volt, félig a hírhedt black swan-jelenség, amikor hirtelen, nem várt és túl nagy elmozdulás van.
A cikk írója 14 éve kereskedik, ráadásul még oktat is, mégis belefutott ilyenbe.
Hivatalosan a pénzügyi termék, amibe a cikk írója beszállt derivatívának tekinthető. Ha eljön egy válság, észnél kell lenni, mibe fektet az ember.
süti beállítások módosítása