Én, a bankár...

Én, a bankár...

Becsapott adósok, nagyon nagy a baj! VII. rész ( A biztosítók)

2017. június 07. - bankvezér

Magyarországon ahhoz szoktak az emberek, hogy piócaként rájuk tapadó biztosítási ügynökök ráveszik őket különböző biztosítások megkötésére, aztán ha bekövetkezik valamilyen káresemény, akkor a biztosító mindenféle kifogást talál, amire hivatkozva mégsem fizet kártérítést.
A  globális piacra fellépő hatalmas nemzetközi  biztosítók esetében azonban  ez nem így van.
Ezek a biztosítók általában szoktak fizetni.
A nemfizetés egyébként is rossz taktika, mert a nemfizető biztosítóktól elpártolnak az ügyfelek.
A biztosítók vezető munkatársainak premizálása attól függ, hogy tudják-e növelni az adott biztosító ügyfélkörét, mert a biztosítók növekedni akarnak.
Ezért a vezetők  arra ösztökélik a beosztottakat, és üzletkötőiket, hogy minél több új ügyféllel minél nagyobb értékben kössenek biztosításokat.
Az üzletkötők, tanácsadók és ügynökök természetesen igyekeznek, hiszen minden általuk megkötött biztosítás után komoly jutalékot kapnak.
Ez a konzervatív magyar piacon, és a liberalizált amerikai piacon is így van.
A továbbiakban azonban  rendkívül komoly eltérés van.
Magyarországon érvényes  az úgy nevezett káron szerzés tilalma , ami azt jelenti, hogy a kárt szenvedett ügyfél a kártérítés után sem kerülhet jobb anyagi helyzetbe, mint amilyenben  a kár bekövetkezése előtt volt.
Ezért anyagi kárra csak egyetlen biztosítást lehet kötni, és kár bekövetkezése esetén a kapott kártérítés nem lehet több, mint a tényleges kár.
Amerikában a liberalizált biztosítási piacon ezzel szemben nem érvényes a káron szerzés tilalma.
Ugyanarra  az anyagi kockázatra több biztosítást lehet kötni,  sőt az így megkötött biztosítások  eladhatók, a pénzügyi piacon.
Tehát ha bekövetkezik a káresemény, a biztosító a kedvezményezetteknek  összességében  a kárérték többszörösét kifizetik kártérítésként.
Ha a szabályosan megkötött biztosítások esetén a kártérítések kifizetése miatt csődbe menne a biztosító, akkor  mind Magyarországon, mind Amerikában segít az állam. Azaz, azok az adófizetők lesznek kénytelenek a biztosítót megsegíteni, akiknek  az egész ügyhöz semmi közük nincs.
Vagyis az amerikai biztosítók emberei a biztos jutalékért ész nélkül kötötték a biztosításokat, majd a bekövetkező vesztességet mások fizették meg.
Ezt használták ki a bankok, amikor a  deviza nyilvántartású kölcsönöket bebiztosították a liberalizált nemzetközi biztosító társaságoknál.

A bejegyzés trackback címe:

https://hirszerzos-bankar.blog.hu/api/trackback/id/tr5412575053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2017.06.19. 13:56:32

""Kedves AIG, lemondok!" - ezzel a címmel tudatta távozási szándékát az alelnök, aki közölte, hogy sem neki, sem a pénzügyi termékek részlegén dolgozó 400 alkalmazott többségének nincs köze azokhoz a hitelpiaci kötvénybiztosítási csereügyletekhez (CDS), amelyek megbénították a vállalatot. Mint írta, a felelősök nagy része már távozott a cégtől, és megúszta a felelősségre vonást....
A The New York Timesban szerdán közölt nyílt levélben mondott le posztjáról a csillagászati vezetői jutalmak miatt botrány övezte AIG amerikai biztosító alelnöke....
Barack Obama elnököt és pénzügyminiszterét is éles bírálatok érték az AIG-botrány miatt. A 80 százalékban állami tulajdonú, szövetségi segélyekből életben tartott óriásbiztosítónál az utóbbi hetekben 165 millió dollár vezetői jutalmat fizettek ki. A cég tavaly szeptember óta 182,5 milliárd dollár állami segélyt kapott."
2009. március 26. csütörtök 06:29:55
mfor.hu/cikkek/vallalatok/Sertodotten_tavozott_az_AIG_alelnoke.html
süti beállítások módosítása