Én, a bankár...

Én, a bankár...

Figyeljünk újra az aranyra!

2020. január 09. - bankvezér

Korábban írtam néhány posztot az arannyal kapcsolatban, de amikor törölték a blogomat, akkor azok a posztok is törlődtek. (A keze törne le annak, aki törölte!)
Annak oka, hogy most megint az aranyról írok, egy  friss hír, ami az MNB aranybefektetésével foglalkozik. 
A lényeg, hogy Matolcsy György MNB-elnök 2018 őszén, vásárlással 31,5 tonnára növelte a magyar aranytartalékot. 
Akkor 1240 millió dollárért vett az MNB aranyat.
Most, 2020 év  első napjaiban ez az arany már 370 millió dollárral többet ér .
Tehát egy bő év alatt mintegy 30 % hasznot hozott az aranyvásárlás.
De ez a haszon még nincs realizálva, mert ahhoz az aranyat el kellene adni.
Vajon érdemes lenne-e az aranyat eladni most?
Szerintem most eladni nagy hiba lenne.
Mert igaz, hogy buborék fújódik az aranyárból, de még tovább fog fújódni. 
A több ezer milliárd dollár, - ami a világba került  a Fed dollárnyomtatásának köszönhetően, - buborékot fújt a részvények, a kötvények, az ingatlanok piacán is.
Minden túl van értékelve, minden értéke rekordszinten áll, kivéve az aranyét. 
Most, amikor ezt a posztot írom, 1549 dollárba kerül 1 uncia  befektetési arany. 
2011 évben azonban már 1900 dollár is volt. Tehát van még hová visszakapaszkodnia az aranyárnak. 
Vélhetően abból fog az arany  árbuborékja nőni, hogy a többi befektetési eszköz árbuborékja kicsit leereszt. 
Trump USA elnök  politikai baklövései, - mint például  az iráni válság -   csak erősítően hathat az  aranybuborék növekedésére. 

https://infostart.hu/gazdasag/2020/01/09/oriasi-nyereseget-hozott-az-ovatossag-az-mnb-nek

A bejegyzés trackback címe:

https://hirszerzos-bankar.blog.hu/api/trackback/id/tr1315401320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.01.10. 13:36:20

A rakétáktól annyira már nem tartanak, viszont kibertámadástól annál inkább. Erről nem ír a magyar sajtó, de az angol nyelvű teli volt azzal, hogy félnek egy kibertámadástól:

ujtechkor.blog.hu/2020/01/07/az_irani_bosszu_amirol_a_magyarok_nem_hallhatnak_es_egy_szanalmas_osztrak_onfenyezes_digitalis_orsza

bankvezér 2020.01.10. 16:02:37

@GABOR2:
Nekem az a véleményem, hogy az arany ára akkor is emelkedni fog, ha nincs iráni válság. Nem azonnal és nem meredeken, hanem ahogy leereszt a többi befektetési buborék, azaz átteszik a pénzt az aranyba.

Diorella Queen 2020.02.02. 19:14:41

Vagy harminc éve követem az arany árának a változását, de még olyan sosem volt, hogy bezuhant volna. Csak masszívan felfelé megy, szépen araszolva. Most szintén felmegy,miután a befektetők a vírus miatt bizonytalanok.
Apróró!
Lesz koronavírusos poszt?

bankvezér 2020.02.02. 19:36:26

@Diorella Queen:
"...még olyan sosem volt, hogy bezuhant volna. "
És amikor 1900 dollárról visszaesett 1300 dollár alá, az nem bezuhanás?
Vírusokról nem írok posztot. :)

Diorella Queen 2020.02.05. 09:14:19

@bankvezér: És most hol tart?
Amúgy szerintem az uránra érdemes figyelni.

Az URA jelzésű uránbánya-ETF elég rosszkor indult, nem sokkal a fukusimai reaktorbaleset előtt. Azóta elveszítette értékének mintegy 91 százalékát, és jelenleg is történelmi mélypontja közelében van, kevéssel 10 dollár felett. Kevés remény látszik egy komolyabb felpattanásra.
Másik cikk:
A német kormánynak fogalma sincs arról, hogyan befolyásolja az energia-átállás a jövőbeni ellátásbiztonságot. A CDU megpróbál kimászni ebből a kalandor-politikából és hirtelen támogatni kezdte az atomenergiához való visszatérést.

Diorella Queen 2020.02.05. 09:15:29

@bankvezér: Én nem tőzsdézek és részvényem sincs.

bankvezér 2020.02.05. 13:39:25

@Diorella Queen: Mi köze az uránnak, az aranyhoz?
Az pedig, hogy nem tőzsdézel, az helyes döntés.
Majd abba az üzletbe szállj be, amit a szervezett bűncselekményekkel megnyomorított, és kifosztott devizaadósoknak ajánlok! De abba teljes erővel!

Diorella Queen 2020.02.05. 13:49:59

@bankvezér: Soha nem szállok be olyan dolgokba, amik kétesek, nem biztonságosak, túl körülményesek vagy átláthatatlanok számomra. Én kisember vagyok és nem a gazdag kategória. A saját döntéseimben bízok, máséban soha.
Az persze más, ha az állam, a betétesek ,vagy mások pénzével szórakozik valaki. :)
Jelenleg az önképzésen kívül nem látok semmi jó befeketetési ötletet ami hosszabb távon is folyamatosan hasznot termel számomra.
Lehet neked sem ártana valami másik szakma és egy műhely, hát ha még egyszer bádogosként vagy asztalosként kell megkeresned a kenyérre valót. ( csak hülyéskedek, vagy nem) . Nyakunkon vannak az intelligens robotok. Lehet bankok sem sokáig lesznek már. Hát ki tudja?

bankvezér 2020.02.05. 14:36:35

@Diorella Queen:
Ezt írod: " Én kisember vagyok..."
Hány cm magas vagy, te "kisember"? :)
Egyébként légy nyugodt, én olyan üzletet fogok első sorban a károsult adósoknak, másodsorban neked ajánlani, amiben csak akkor veszíthetsz, ha nem teszed, amit tenned kell.
A banki alkalmazottakat a pénzügyi szféra elit tulajdonosaival pedig ne keverd össze a. Ez utóbbiakat sosem fogják robotok alkotni. :)
Ja erről jutott eszembe egy régi futurisztikus Omega dal. ?)
www.youtube.com/watch?v=kOEm3m0zH7Q

Diorella Queen 2020.02.05. 15:36:39

@bankvezér: Nem szeretnék akadékoskodni igazán, de a pénzügyi szféra tulajdonosai, ugyan miért ajánlanának bármiféle, jó üzletet a devizakárosult, csóró, kisembereknek?
Azért privátban megküldhetnéd a "tervezetet" erről az elképzelésről, kíváncsi lennék, mely részletben van a kisördög elrejtve? :)
Az elittel mindig nagyon óvatosnak kell lennie a kisembernek, sőt, véleményem szerint jól teszi ha nagyon távol tartja magát tőlük minden tekintetben. De ezt ne vedd magadra, biztos vannak kivételek, csak én még nem találkoztam olyannal soha. :)

bankvezér 2020.02.05. 16:00:08

@Diorella Queen:
"...a pénzügyi szféra tulajdonosai, ugyan miért ajánlanának bármiféle, jó üzletet a devizakárosult, csóró, kisembereknek?"
Először tisztázzuk, hogy nem devizakárosult", hanem a politikai és pénzügyi elit által szándékosan megkárosított, megnyomorított, halálba kergetett ügyfelekről van szó. Hiszen a devizakölcsön tisztességes módon nem rossz dolog!
És, hogy miért ajánlanának ? Én, csak a magam nevében tudok nyilatkozni. Én azért ajánlok, hogy szűnjön meg a "következmények nélküli ország" állapot! Bűnre büntetés járjon, kifosztás, megnyomorítás, halálba kergetés elszenvedőinek pedig kártérítés. Így, vagy úgy, - a cél szentesíti az eszközöket .

Diorella Queen 2020.02.21. 15:14:36

@bankvezér: Én szóltam,hogy az arany kilő. Igazán nem mondhatja senki, hogy nem lett szólva. :)

bankvezér 2020.02.22. 07:43:11

@Diorella Queen: Csak azért lőtt ki, mert te szóltál. :)
süti beállítások módosítása