Én, a bankár...

Én, a bankár...

A nagy bitcoin csalás

2017. december 12. - bankvezér

bitcoin.jpg
Kénytelen vagyok megszólalni a bitcoin ügyében, mert nem viseli el a gyomrom, azt ami most történik. 
A bitcoinból egy hatalmas piramis épül. Sokkal nagyobb áttételű, mint az aranypiramis volt. Az aranynál 300-400 dollárról ment fel az árfolyam 1700 dollárra, több év alatt. 
A bitcoin története is több éves már, de itt más arányok vannak. Ha valaki  például valamivel több mint két éve 230 dollárért vásárolt egy bitcoint, az most ezt a bitcoint 17 ezer dollárért tudja eladni. Ez hetvennégyszeres arány. 
De mitől emelkedett meg ennyire a bitcoin ára? 
Attól, hogy a megvásárolható bitcoinok mennyisége erősen korlátozott, a vásárlói nyomás pedig hatalmas.
A folyamatos bitcoin-vásárlások miatt egyre több és több dollár jut egy bitcoinra,  csak ez az árfolyam növekedésének oka, és semmi más !
Tehát ez most egy klasszikus piramis játék. Lehet, hogy eredetileg nem annak szánták, hanem egy olyan pénznek, mely úgy viselkedik, mintha arany fedezete lenne.(Az arany mennyisége is korlátozott, mint a bitcoinok mennyisége.) 
A bitcoin piramis-jellegének  eltakarására a ravasz spekulánsok  több leplet  alkalmaznak. 
A bitcoin függetlenségét hangsúlyozzák,  tehát azt, hogy a bitcoin árfolyamára nincs hatása semmilyen kormánynak, jegybanknak. (A szabadság  nagyszerű dolog.)
Aztán azt állítják, hogy bitcoint "bányászni " kell,  meg hivatkoznak a bitcoin által felhasznált blockchain technológiára. 
Csakhogy ezek nem változtatnak azon az alapvető tényen, hogy a bitcoin egy piramisjáték, hiszen ahogy már mondtam, csak az újonnan jövők befizetésétől nő az árfolyama. 
Ha valóban használható pénz lenne, akkor az árfolyam stabil maradna, nem nőne és nem csökkenne abnormális mértékben. 
Olyan fórumon, ahol a bitcoinról volt szó,  megírtam, hogy ez egy piramisjáték. 
A spekulánsok, rám támadtak, mert rontom az üzletüket. Körömszakadtáig kitartottak amellett, hogy a bitcoin nem piramisjáték.
Érthető, hiszen csak így tudnak tájékozatlan embereket rávenni, hogy 17 ezer dollárt fizessenek a korábban csak 230 dollárt érő bitcoinért (azaz a semmiért).
A tanácsom : Ha nem akarsz sem kifosztott, sem kifosztó lenni, kerüld el a bitcoin-piramist!

Itt követhető a bitcoin pillanatnyi "árfolyama":  http://napiarfolyam.hu/%C3%A1rfolyam/bitcoin/






A bejegyzés trackback címe:

https://hirszerzos-bankar.blog.hu/api/trackback/id/tr313479221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klee 2017.12.13. 07:46:49

Üdv,

Rátaláltam a blogodra megint, én vagyok tőzsdeszúnyog, csak eddig a politikai témákhoz nem szóltam hozzá.
A bitcoin alapja mindenképp a jelenlegi pénzügyi bankrendszer válsága, illetve a vele szembeni bizalmatlanság. Abból gondolom, hogy 2008 után jött létre,illetve a ciprusi bankválság idején tört ki először, ha jól emlékszem 1000 usd felé.
A bankároknak hasznos, mert sokat kaszálhatnak a hiszékenyeken, illetve alternatíva lehet az arannyal szemben, sokan digitális aranynak is gondolják, csak abban hibáznak, hogy az arany kb 5000 éve bizonyított, a bitcoin meg alig 10 éves, ráadásul van más kriptopénz is és ki tudja, hátha kitalálnak a bitcoinnál jobbat vagy biztonságosabbat.
Én már akkor lufinak láttam, mikor meghaladta az 1 uncia arany árfolyamát, de tovább fújtákmégis:)

bankvezér 2017.12.13. 08:37:37

Isten hozott, Klee!
Örülök, hogy megtaláltad az "új hajót. A régi elsüllyesztették alólam.
A deviza-károsultaknak szánt sorozatom (amit még folytatni fogok) lehetett az ok, amiért kilőtték a "régi hajót".
Hogyan találtál ide ? A google-kereső segítségével?

klee 2017.12.13. 08:57:51

Próbálkoztam nevekkel: bankár, stb, aztán valahogy így
A mostani hatalom bizonyos értelemben rosszabb mint a szocik, mert körömszakadtáig próbálja újraválasztatni magát, kritika vagy ellenzékiség manapság üldözendő...:(
Sajna az "átlagember" beveszi a migránsozást meg a sorosozást. Ezért fog megint a fidesz nyerni, viszont kétharmad nem lesz, ha a jobbik túléli a köv négy évet és Simicska melléjük áll, akkor esetleg lehet valami, a szocik-balosok nyeretlen kétévesek, kinyírták magukat örökre.

bankvezér 2017.12.13. 09:41:48

Azt mondtad, hogy kerülöd a politikát? Ahhoz képest, eléggé politikus lett ez a hozzászólásod. :))
Azt tervezem, hogy írok az MSZP-ről egy posztot. Nem fogják megköszönni... :))

klee 2017.12.13. 16:40:11

bandibacsi.blogspot.hu/
Itt is van egy jó hosszú, de érdekes cikk a bitcoinról.

bankvezér 2017.12.14. 12:12:48

@klee: Az a rengeteg információ amit ez a Bandi bácsi leír, akaratlanul is elősegíti elfedni azt, hogy a bitcoin egy nagyon durva piramisjáték.
Amíg nem oldják meg a befizetett pénz értékállóságát, addig egy hatalmas erkölcstelen csalás az egész.

klee 2017.12.14. 15:05:46

Bankár Úr!

Egy kicsit összeesküvés-elmélet szagú az írás, az a baj, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer eléggé piramisjáték. 2009-ben, hogy be ne dőljön teljesen nekiálltak pénzt kreálni, ezzel mára minden piramisjátékká vált.
Egy konzervatív befektető, aki tartana bankbetét, esetleg biztos állampapírt-német v svájci- mínuszba kerül, mert nincs kamat, a részvényeket brutálisan túlhúzták, a bitcoinról meg a többi fene tudja milyen pénzhelyettesítőkről nem is beszélve.
Az arany, amit te is piramisjátéknak írtál, hogy azt űztek belőle, még eléggé istenes, de az legalább magyarázható volt a dollár gyengeségével-2002-2008, majd a qe programokkal. De nézőpontom szerint nem is piramisjáték volt, hanem inkább a pénzügyi rendszer és maga a pénz tragédiája.
Belelátsz te is valami nagyobb pénzügyi összeomlást, ami megrengeti a mostani pénzügyi és bankrendszert?
Ha jön egy új válság, elég lesz levágni a kamatot 0-ra és beönteni még több lufipénzt a rendszerbe? Meddig mehet ez még tovább?

klee 2017.12.14. 15:15:40

Olyasmira is gondolok, hogy talán úgy akarnak megszabadulni a pénzügyi rendszerben keringő gigapénzek egy részétől, hogy pumpálják a kockázatos eszközök árát, aztán egyszercsak engedik bedőlni, így sok pénz elég. Aztán a padlóba döngölt részvényeket és egyebeket megint megveszik és pumpálják megint a pénzt?
De még akkor is ott vannak a derivatívák, na ha az a lufi kipukkan, akkor az nagyot szólhat.

bankvezér 2017.12.14. 17:22:24

@klee: Ez teljesen más téma. Ne bitcoinnál tárgyaljuk meg. Erről is fogok írni egy posztot, idővel.

2017.12.16. 19:52:43

Nincs itt másról szó,mint hogy az egyik gazdagtól, átvándorol a pénz a másik gazdag zsebébe.
Szerencsére mindez az egyszerű kisembereket nem fogja érinteni.

bankvezér 2017.12.16. 21:53:32

@Diorella Queen: Úgy gondolod, hogy aki a bitcoinba pénzt fektet, az csak gazdag lehet....

klee 2017.12.17. 08:26:34

Egészen biztosan piramisépítés folyik, mert ha virtuális aranyként tekintünk rá, akkor ilyen nagy mérvű emelkedés mellett a piaci szereplők bizalmának meg kellett volna rendülnie a pénzpiacokban, ezt mutatná az arany szárnyalása. De az arany az utóbbi években kevéssé emelkedett.
A kis szereplők megtömése csak most történik, mert eddig korlátozottan volt a bitcoin elérhető, "zugtőzsdéken", a kis pénz mozgatta, kis pénzzel nyomták fel az árát. Az usa piacain mostantól kereskedhetnek vele derivatívákon keresztül, a spekik a bitcoin cfd-n, a kisbefektetől etf-n keresztül szállhatnak be. Ha valaki hosszú távra szeretné a bitcoint, annak meg kéne várnia, míg a buborék kipukkan és "fair" áron megveheti, kérdés, hogy a bitcoinnál ez mennyi...
süti beállítások módosítása