Én, a bankár...

Én, a bankár...

Becsapott adósok, nagyon nagy a baj! V.rész (nincs ingyenebéd)

2017. június 07. - bankvezér

Azzal kezdem, hogy ebben a részben is a véleményemet írom le. És ha ez a vélemény részben, vagy egészben megegyezik a valósággal, arról nem tehetek.

A  IV. részben megígértem, hogy választ adok arra a kérdésre, miért járnának most  jobban az adósok, ha valóban deviza lenne a kölcsönök forrása.
Három dolgot kell megnéznünk.
1. A kamatparitást, melynek hatására hosszú távon (20 év) ugyanannyiba kerül a kölcsön forintban és svájci frankban felvéve is.
2. Annak okát, hogy  a kamatparitás ellenére is, most  miért jobban járnának az adósok tényleges svájci frank kölcsönnel.
3. Ha nincs ingyenebéd, akkor kifizeti meg az ebéd árát?
A kamatparitás  működik, mert elég csak megnézni a svájci frank árfolyamának és kamatának alakulását  hosszú időtávon. . Egymással ellentétesen mozognak.
Miért járnának most mégis jobban az adósok a deviza forrással ?
Azért, mert mintegy két éve már a svájci frank árfolyama egyhelyben “toporog” a forinthoz képest, miközben a kamata is változatlan nagyságú. Ennek köszönhető az, hogy jóval kedvezőbb lenne most svájci frank forrású kölcsön, mint a forint forrású .
De mert nincs pénzügyi ingyenebéd,  ezt valaki megfizeti. Ez a valaki a Svájci Nemzeti Bank.
Ugyanis  a Svájci Nemzeti Bank  már évek óta milliárdos tételekben szorgalmasan eurót vásárol  svájci frankért,  – ezzel és a negatív alapkamattal éri el, hogy a frank ne erősödjön az euróhoz képest. Csakhogy így mindig több frankot kénytelen adni egy euróért, mint amennyit az,  az árfolyamtrend szerint  ér. Így  a Svájci Nemzeti Bank drágán vásárolt  százmilliárdos nagyságrendben eurót.  Ezzel fizette meg a tényleges svájci frank forrású kölcsönök esetében keletkező  ingyenebéd árát.

A bejegyzés trackback címe:

https://hirszerzos-bankar.blog.hu/api/trackback/id/tr3412575029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kocsis Zsuzsa 2017.06.12. 18:52:59

akkor Svájc miért nem ágál ez ellen? Akkor tudnia kellet a bankoknak azt hogy ezek be fognak dőlni...akkor tudatos volt? Nekem személyesen Felcsúti úr azt mondta ők nem néztek meg minden előrejelzést amikor a Budapesti Értéktőzsde előrejelzéséről beszéltem ami pontosan kimutatta már 2004 ben ezt az árfolyamot ami megvalósult. Vagy tudatos volt vagy nem értettek hozzá mindegyik bűn..de a legnagyobb hogy amikor látták baj van nem tettek semmit a bankok sem a kormány.Vagy igyekeztek kihúzni az 5 éves biztositási időket?

bankvezér 2017.06.12. 19:36:32

@Kocsis Zsuzsa:
Svájc annak idején azért reklamált, mert tudta, hogy a svájci frankban nyilvántartott kölcsönök miatt a bankok a svájci frankot fogják erősíteni. Így is történt. Amikor 220 FT/ CHF körül járt az árfolyam, akkor a Svájcban termelt árukat az erős CHF miatt nem lehetett exportálni. Visszaesett az idegenforgalom is.
Ami Felcsúti Pétert illeti, ő lehetett a nagy csalás egyik, kitervelője. Ezért ne várja senki, hogy igazat fog mondani. Amikor a TV-stúdióban leült Felcsúti és Róna akkor sosem beszéltek a lényegről.
A sötét titokról mindig hallgattak. Pedig mindketten tudták, hogy a kölcsönöket be kell dönteni hozz á, hogy kártérítést kapjanak a bankok, amiből aztán csökkentik az államadósság deviza részét.
Tehát mindenképpen "ki kell nyírni" az adósokat.
süti beállítások módosítása