Én, a bankár...

Én, a bankár...

Becsapott adósok, nagyon nagy a baj! II. rész

2017. június 07. - bankvezér

A második részt azzal kezdem, hogy én továbbra is a véleményemet írom le. És ha ez a vélemény részben, vagy egészben megegyezik a valósággal, arról  nem tehetek.
Az első részt ott hagytam abba, hogy nemlétező deviza árfolyam-kockázatot nem kell kezelni.
Falus Zsolt (bankcsapda) azt állítja, hogy törvény kötelezi a bankokat az árfolyam-kockázat kezelésére, (amennyiben van olyan kockázat). Szerintem is létezik ilyen törvény.
A bankok szerint  nem létezik.   Árfolyam-kockázat azonban volt  a bankok szerint,   és azt is mondják,  hogy  ők  ezt a kockázatot  nem kezelték, hanem az adósokra hárították.
Falus Zsolt szerint azonban kezelték, de ezt eltitkolták az adósok elől, mert  így a látszólagos  vesztességeket be lehet hajtani a megtévesztett adósokon, és ez a banknak extra nyereséget hoz.
Az én véleményem az, hogy akár így is történhetett volna, de mint már említettem nemlétező kockázatot nem kell kezelni.
A bankok tisztességtelenül, jogsértő módon megtévesztették az adósokat, amikor a szerződések megkötésekor azt állították, hogy deviza áll a kölcsönök  forrásoldalán, miközben azonban csak forint állt.
Minden adós  tudja most a “forintosítás” után, hogy mennyi a havi törlesztő részlete, most még azt számolja ki, hogy mennyi lenne a törlesztő részlete a jelenlegi 290 forint / CHF árfolyamon,  a svájci frankra jellemző   0,8 százalékos kamattal (lakossági fogyasztói kölcsönök esetében)  .
Nagy meglepetésben lesz része, mert azt fogja látni, hogy valódi devizával, és valódi deviza-kamattal majdnem felére csökkenne a törlesztő részlet.
Azokkal értek egyet, akik szerint a kormány a “forintosítással” akarta legalizálni a bankok csalását, mert a kölcsöntőkét megnövelték a nemlétező devizára hivatkozva, és a bankok most már csalás nélkül is emelhetik a kamatot.
De a valódi deviza forrású kölcsönnek nem is volt és most sincs olyan árfolyam-kockázata, amit feltétlenül  kezelni kellene, mert a deviza árfolyam-emelkedését ellensúlyozza a devizára jellemző kamat csökkenése.
A bankok tehát a mondva csinált  árfolyam-kockázatot nem kezelték, de ugyanakkor biztosítást kötöttek a kölcsönök nagy részére .
De ezt már a 3. részben írom le.

A bejegyzés trackback címe:

https://hirszerzos-bankar.blog.hu/api/trackback/id/tr5512575011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása