Én, a bankár...

Én, a bankár...

Becsapott adósok, nagyon nagy a baj! VIII.rész (A kölcsönök bedöntésének kényszere)

2017. június 15. - bankvezér

Most, a deviza nélküli devizakölcsönök bedöntésének kényszeréről fogom elmondani a véleményem. 
Az adósok egy része már tudja, hogy amikor 2008 végén megindult a svájci frank árfolyama felfelé, akkor a Svájci Nemzeti Bank úgy próbálta megállítani a nagyon gyors és nagyon jelentős árfolyam erősödést, hogy nullára csökkentette a betétek után fizetendő kamatot.
Ennek megfelelően a kölcsönök után fizetendő kamatok is töredékükre estek. 

A magyar adósok azonban semmit nem élveztek a kamatgyengülésből, pedig a bankok nem hivatkozhatnak sem országkockázatra, sem beszerzési nehézségekre a svájci frankkal kapcsolatban, hiszen a bankok csak átszámították a forintkölcsönöket.
A forintkölcsönök devizára átszámítását és nyilvántartását a bankok erőltették annak ellenére is, hogy ismerték a kamatparitás törvényszerűségét.
Ez a törvényszerűség azt mondja ki, hogy szabadon változó pénzügyi piacon mindegy milyen pénzben vesz fel kölcsönt az adós, mert összességében ugyanannyit kell majd a kölcsönért fizetnie.
Ha alacsony kamatú pénzben adósodott el, akkor majd az árfolyam-emelkedésben fizeti meg különbözetet.
A pénzpiac azonban nem mindig és nem teljesen szabadon változó, ezért úgy alakult, hogy az eltelt időszakban a valódi svájci frank forrású fogyasztói kölcsönök hozzávetőleg 40-50 százalékkal kevesebbe kerültek, mint amit az egyszerű forintkölcsönök után kellett volna fizetni.
A bankok azonban még annál is többet követeltek, mint az egyszerű forintkölcsönök után. 

Az adósoktól elszedett többlet pénzből biztosítást kötöttek a  kölcsönökre, az adósok nemfizetése esetére. A jogtalan és irreálisan magas követeléssel több tízezer kölcsönt sikerült is bedönteni. 
Hogy ez ellen ne tudjanak az adósok eredményesen fellépni, a kormányok  leállították a fogyasztóvédelmet, a bíróságok és az ügyészségek  törvényes működését is. 
Mire volt ez jó ? 
Arra, hogy a bankok a kártérítésként, valódi devizához jussanak, hiszen itt eddig csak átszámított forint volt. A biztosító (AIG) valódi devizában fizetett kártérítést a bankok számára. 
A kölcsönök bedöntése nélkül, - ha az adósok szépen fizetik a kölcsönüket, - a bankok nem jutottak volna devizához. 
Ez volt a legfőbb oka a kölcsönök tízezres tételben történő bedöntésének.
A valódi devizára nagy szüksége van egy olyan országnak, melyben mindegyik kormány szétlopja a devizatartalékot, és ennek következtében 40 milliárd eurós deviza államadóssággal szemben mindössze 16 milliárd euró tartalék áll. (Folytatom.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirszerzos-bankar.blog.hu/api/trackback/id/tr7512594691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása